Tetary moet opstaan

Multiculturele Werkgroep Ashna Arnhem

Op zaterdag 10 juni vond in Arnhem een Eerbetoon aan het Hindostaanse Verzet plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd naar aanleiding van de Hindostaanse Immigratiedag op 5 juni. De viering ervan stond in het teken staat van de kracht van onze voorouders. Eén van die voorouders, Janey Tetary, was de leider van de opstand op plantage Zorg en Hoop in 1884. Ondanks haar bijzondere bijdrage aan de Hindostaanse geschiedenis, zijn weinigen bekend met haar verhaal. Dit verhaal, dat symbool staat voor de moed die onze voorouders hebben getoond in het verzet ten tijde van de contractarbeid, stond centraal op de viering van 144 jaar Hindostaanse Immigratie.

Tijdens de bijeenkomst hield Radjinder Bhagwanbali een toespraak over de strijd van Tetary en de omstandigheden die ertoe leidden dat de contractarbeiders in opstand kwamen. In zijn verhaal deed Bhagwanbali bovendien een beroep op de bezoekers om de kracht die onze voorouders hebben getoond en het verzet dat ze hebben gepleegd kenbaar te maken in onze gemeenschap. Met de boodschap dat Tetary symbool staat hiervoor is de oproep gedaan om te doneren voor het borstbeeld.

Dankzij de gepassioneerde toespraak van Radjinder Bhagwanbali en de enorme betrokkenheid en steun van Multiculturele Werkgroep Ashna is er die avond in totaal € 236,- opgehaald. Met deze bijdrage heeft de campagne de eerste helft van het doelbedrag bereikt! Speciale dank aan Lien Bhansing en Henk Moeniralam die de organisatie van de bijeenkomst op zich hebben genomen en de oproep tot donaties mogelijk hebben gemaakt. Comité Tetary Moet Opstaan dankt hen en de bezoekers hartelijk!

Verder Bericht

Vorige Bericht